' . "\n"; */?>

Άσκηση στην εγκυμοσύνη…

11:08 πμ
Talk Talk
0
σχόλια

Γράφει ο personal trainer Πάνος Θεοδώρου:

Ο στόχος της άσκησης είναι η  διατήρηση της καλής υγείας και η ικανότητα επανένταξης της γυναίκας στην καθημερινότητα της, μετά τον τοκετό.

Βοηθάει τις γυναίκες να ανταπεξέλθουν στον τοκετό και στην γρήγορη αποκατάσταση , επίσης διατηρεί τα επίπεδα φυσικής κατάστασης σε ικανοποιητικά επίπεδα ενώ συμβάλλει στην ψυχική υγεία τονώνοντας την αυτοπεποίθηση και μειώνοντας την κατάθλιψη και το  stress.

ΆΣΚΗΣΗ : Αερόβια άσκηση : Θα πρέπει να διαρκεί 15 – 30 λεπτά σε σταθερό ρυθμό και η συχνότητα 3 – 5 φορές την εβδομάδα. Προτιμάμε ( περπάτημα , διάδρομο, στατικό ποδήλατο, κολύμπι ) Ενδυνάμωση : Η ένταση πρέπει να είναι χαμηλή για 12 – 15 επαναλήψεις και όχι παραπάνω από 1 – 2 σετ σε κάθε άσκηση. Τα διαλείμματα 2 – 3 λεπτά για την επαναφορά της αναπνοής και η συχνότητα 3- 5 φορές την εβδομάδα. Το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης θα πρέπει να αποφεύγονται όλες οι ασκήσεις από ύπτια θέση.

Για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια του εμβρύου, οι ασκήσεις από την ύπτια θέση θα πρέπει να σταματήσουν από τον 4ο – 5ο μήνα. Οι βαλλιστικές κινήσεις, οι απότομες αλλαγές κατεύθυνσης, οι υπερβολικές περιστροφές καθώς και τα βαθιά καθίσματα θα πρέπει να αποφεύγονται. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τις ασκήσεις ευλυγισίας.

Επιτρέπονται οι ασκήσεις κινητικότητας αλλά απαγορεύεται να πιεστούν οι αρθρώσεις και οι μυς στα όρια του εύρους κίνησής τους. Η έκκριση της ρηλαξίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, “χαλαρώνει” τις αρθρώσεις, με αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των πιθανοτήτων τραυματισμού. Συνοπτικά τα οφέλει της άσκησης :  Βελτιώνει την καλή κυκλοφορία

  • Διατήρηση μυικής δύναμης , αντοχής , ευλυγισίας και ισορροπίας
  • Διατήρηση καλής στάσης σώματος, λιγότερη πόνοι στην σπονδυλική στήλη
  • Έλεγχο βάρους
  • Βοηθάει στην επανένταξη της καθημερινότητας

Οι έγκυες γυναίκες ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες πληθυσμού. Η επίβλεψη κατά τους μήνες της κύησης από ένα έμπειρο γυμναστή κρίνεται απαραίτητη, φυσικά το πρώτο λόγο τον έχει ο γυναικολόγος μας και θα πρέπει να υπάρχει άμεση καθοδήγηση και συνεργασία..

Υποβολή νέου σχολίου



XHTML: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εξής tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 

open

Close