Euro 2020: Ο Σίμον Κιάερ είναι ο MVP της ζωής

Euro 2020: Ο Σίμον Κιάερ είναι ο MVP της ζωής

Euro 2020: Ο πλανήτης «πάγωσε». Ο χρόνος σταμάτησε. Ο Κρίστιαν Έρικσεν καταρρέει στο γήπεδο στην αναμέτρηση της Δανίας με την Φινλανδία. Ο Σίμον Κιάερ ήξερε πως έπρεπε να σώσει τον συμπαίκτη του.

Γεννημένος αρχηγός

Το παρουσιαστικό του θυμίζει περισσότερο αστέρα της ροκ παρά ποδοσφαιριστή. Το σπριντ του να βρεθεί κοντά στον μέσο της Ίντερ θα περάσει στην αιωνιότητα.

Ο αρχηγός των Δανών αμέσως έβαλε το χέρι του στο στόμα του 29χρονου χαφ της Ίντερ για να μη γυρίσει η γλώσσα του. Αμέσως ξεκίνησε μαλάξεις. Στη συνέχεια φώναξε όλους τους συμπαίκτες του για να στήσουν ένα τείχος προστασίας για τον Έρικσεν.

GALLERY

Θεωρείται, και όχι άδικα, ως η ψυχή της Εθνικής ομάδας της Δανίας.

Γεννημένος στο Χόρσενς, μια πόλης 60.000 κατοίκων, από μικρός έδειξε τα ηγετικά του χαρακτηριστικά. Ακόμη και σήμερα, στα 32, αποτελεί τον στυλοβάτη της άμυνας της Μίλαν, στην επιστροφή των «ροσονέρι» στο Champions League.

Σε ηλικία μόλις 19 ετών πέρασε το... σχολείο του Καμπιονάτο με την ροζ φανέλα της Παλέρμο. Σε ηλικία 21 ετών, έχοντας αφήσει τα διαπιστευτήριά του με τη φανέλα των «ροζανέρο» το κάλεσμα της Μπουντεσλίγκα και τον «λύκων» της Βόλφσμπουργκ, ήταν το επόμενο βήμα.

Ο «εκρηκτικός» χαρακτήρας του συχνά τον οδήγησε σε καυγάδες με προπονητές. Η εμβληματική του φυσιογνωμία, ωστόσο τον έκανε απαραίτητο για κάθε προπονητή.

Ρόμα, Λιλ, Φενέρμπαχτσε, Σεβίλλη και Αταλάντα τον έφεραν στο «Σαν Σίρο» και τη Μίλαν. Μια μεταγραφή που τον έκανε... μόνιμο στο κέντρο άμυνας των Μιλανέζων.

Σπριντ στην αιωνιότητα

Όταν ο Έρικσεν υπέστη καρδιακή προσβολή, ο ήρωας της ιστορίας μας δικαίωσε το λόγο που το περιβραχιόνιο τους αρχηγού κοσμεί το αριστερό του μπράτσο.

Ψύχραιμος. Οι συμπαίκτες του ξεσπούν σε λυγμούς. Όχι εκείνος.

Δίνει τη σκυτάλη στους γιατρούς, που προσπαθούν απεγνωσμένα να κρατήσουν τον Έρικσεν στη ζωή. Σαν αρχηγός έχει χρέος να προστατεύσει τον πεσμένο συμπαίκτη του. «Κανείς δεν μένει πίσω». Στήνει με φωνές μια ασπίδα προστασίας για τον Έρικσεν.

Το βλέμμα του καρφώνεται στη σύντροφο του 29χρονου άσου, Σαμπρίνα, που τρέχει στο γήπεδο. Ακόμη ένα σπριντ. Αυτή τη φορά για να την ηρεμήσει, να της πει πως όλα θα πάνε καλά. Είναι η στιγμή «μηδέν». Ο Κιάερ παραμένει ανέκφραστος, ήρεμος. Ξέρει πως πλέον δεν τον χρειάζονται μόνο οι συμπαίκτες του. Τον χρειάζεται ένα έθνος.

GALLERY

Και όταν η Σαμπρίνα έφυγε από το γήπεδο, ο αρχηγός επέστρεψε στον κύκλο. Πάντα στραμμένος στον συμπαίκτη του. Χωρίς ούτε καν να βλεφαρίσει στην εξέδρα, δίπλα του, οπουδήποτε άλλου.

Ο Έρικσεν συνέρχεται. Κάθε ανάσα του είναι και μια ανάσα του Σίμον. Η Εθνική Δανίας ξεπροβοδίζει από το «Πάρκεν» τον συμπολεμιστή της. Ζωντανό.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Έρικσεν επικοινωνεί με facetime με τους συμπαίκτες του. Πρώτα μιλάει με τον αρχηγό του. Έναν φύλακα-άγγελο γεμάτο τατουάζ.

«Πάμε να παίξουμε», φωνάζει ο εμβληματικός Σίμον στους υπόλοιπους Δανούς. Ένα ακόμα σπριντ. Οι δυνάμεις ενός αρχηγού, εκείνη την ώρα, ξεπερνούν τα ανθρώπινα όρια.

Παντρεμένος και προληπτικός

Είναι παντρεμένος με την Καμίλα, την οποία γνωρίζει από τα 15 του. Έχουν αποκτήσει δυο γιους, τον Μίλας και τον Βίγκο, ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα το ζευγάρι είχε χωρίσει με τον Σίμον να διατηρεί (σύντομο) δεσμό με τη Σουηδέζα καλλονή, Ελίνα Γκολέρτ.

Ο 108 φορές διεθνής άσος έχει και τα γούρια του. Μάλιστα, κάθε πρωί ακολουθεί μια συγκεκριμένη ρουτίνα: Φοράει πρώτα τη δεξιά κάλτσα του, κάτι το οποίο κάνει και πριν από κάθε αγώνα.

GALLERY