Η Μαρία Ψωμά είναι αυτή τη στιγμή talk of the – struggling to lose weight- town! Δηλαδή είναι η γιατρός – βιοπαθολόγος παχυσαρκίας που.. ενημερώνεται συνέχεια για τη σωστή διατροφικά λειτουργία του σώματος και έχει κάνει την κοσμική και σόουμπιζ Αθήνα φέτες! Για μένα περίτρανα παραδείματα οι αδελφές Αυγερινοπούλου- του περιοδικού Hello – κάτω η Μαρία με τη Μαίρη Αυγερινοπούλου- και η Σίσσυ Χρηστίδου.
Την επισκέφτηκα προχθές και μου έβγαλε βιολογική ηλικία 58 ετών. Κοινώς είμαι για πολλές κλωτσίτσες. Αύριο ορκίζομαι αρχίζω πρόγραμμα. Οσες είστε στο λίμπο του να χάσετε πέντε δέκα κιλά και δεν το παίρνετε απόφαση ακολουθείστε με να δείτε αν θα αντέξω! Η Μαρία σου παίρνει αίμα και βλέπει και πιο ειδικά τι χρειάζεσαι και είναι και εξπέρ στην αντιγήρανση. Δείτε ένα ενδιαφέρον άρθρο που έχει αναρτήσει στο site του Mdone.gr με ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
Τελευταία, βγαίνουν συνέχεια ανακοινώσεις σε επίσημα ιατρικά συνέδρια για τα οφέλη της βιταμίνης D. Θεωρείται η «ορμόνη της αντιγήρανσης» και έχει συνδεθεί, επίσης, με την πρόληψη πολλών ασθενειών.
Παρά την ονομασία της, η βιταμίνη D δεν είναι ακριβώς βιταμίνη. Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες που τις λαμβάνουμε με την τροφή. Η βιταμίνη D, εκτός από τις τροφές, παράγεται και από το σώμα μας, με την έκθεση στη UVB ηλιακή ακτινοβολία. Είναι λιποδιαλυτή και μεταφέρεται στο συκώτι και τους νεφρούς, όπου μετατρέπεται στις δύο ενεργές μορφές. Η καλύτερη μορφή της είναι
η D 3 (χοληκαλσιφερόλη), την οποία να την προτιμάτε ως συμπλήρωμα διατροφής.
Τα οφέλη της είναι πολλά:
Το πρώτο όργανο που επηρεάζεται από την ανεπάρκειά της είναι ο εγκέφαλος. Δεν είναι τυχαίο ότι στο τέλος του χειμώνα νιώθουμε εξαντλημένοι, «πεσμένοι» και υπάρχει και ο ιατρικός όρος «μελαγχολία του χειμώνα». Το χειμώνα, δεν εκτιθέμεθα στην ηλιακή ακτινοβολία, κάτι που ίσως δικαιολογεί και τα μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου δεν έχουν αρκετή ηλιοφάνεια. Καλό είναι να ενισχύονται άτομα με κατάθλιψη, ειδικά την περίοδο του χειμώνα.
Η βιταμίνη D παίζει μεγάλο ρόλο στην απώλεια βάρους. Σε έρευνα που ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, βρέθηκε ότι όσο ψηλότερα ήταν η D 3 σε άτομα που έκαναν δίαιτα, τόσο μεγαλύτερη ήταν και η απώλεια λίπους γύρω από την κοιλιά. Σε αυτό συντελεί και το ότι η βιταμίνη βοηθάει στην απορρόφηση του Ca το οποίο -τεκμηριωμένα- συμβάλλει στην απώλεια βάρους και σπλαγχνικού λίπους. Σε άλλη έρευνα, φαίνεται ότι όσοι τρώνε πρωινό πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη D, πεινούν λιγότερο και καταναλώνουν 300 θερμίδες λιγότερες τις επόμενες 24 ώρες. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν τη μεγαλύτερη ανεπάρκεια σε βιταμίνη D. Xρειάζονται ιδιαίτερη ενίσχυση, διότι έχουν αυξημένο λίπος, και η βιταμίνη D είναι λιποδιαλυτή.
Βοηθάει, επίσης, στην οστεοπόρωση, διότι μεγιστοποιεί την απορρόφηση ασβεστίου από τα κόκκαλα. Ειδικά σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, πρέπει να μετράται και να χορηγείται μαζί με το ασβέστιο. Σε έρευνα της Mayo Clinic, βρέθηκε ότι 33 άτομα με μυϊκούς σπασμούς, πόνους στα κόκκαλα, στις αρθρώσεις, αλλά και αρθρίτιδες, είχαν ανεπάρκεια σε βιταμίνη D.
Έχουν ανακοινωθεί έρευνες, επίσης, για τα οφέλη της στο μεταβολικό σύνδρομο, στην υπέρταση και στο σακχαρώδη διαβήτη. Αυξάνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, καθώς και την ανταπόκριση των μυών και του ήπατος σε αυτήν, βοηθώντας στην πρόληψη του διαβήτη.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μας θωρακίζει από ιώσεις και μικρόβια.
Μειώνει το συνολικό κίνδυνο θανάτου. Δεκαοκτώ έρευνες σε 57.000 άτομα έδειξαν ότι αυτοί πού είχαν επαρκή επίπεδα, είχαν μικρότερη συνολική θνησιμότητα.
Μπορεί να μειώσει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, οπότε θεωρητικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην πρόληψη του καρκίνου. Επίσης, έχει σχετιστεί με μία πλειάδα άλλων νόσων, όπως είναι τα αυτοάνοσα (σκλήρυνση κατά πλάκας), ψωρίαση, Alzheimer, Parkinson, σχιζοφρένεια, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Κατανοούμε πόσο σημαντική είναι η μέτρηση των επιπέδων της στο αίμα, καθώς και η εκτίμηση των αποτελεσμάτων από έναν ιατρό.
Οι καλύτεροι τρόποι για να ανέβουν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι:
- H έκθεση στον ήλιο, του 40% του σώματός μας,χωρίς αντηλιακό, για 10-20 λεπτά την ημέρα. Βέβαια, χρειάζονται 48 ώρες ώστε να απορροφηθεί από το δέρμα στο αίμα, και στο διάστημα αυτό, καλό θα είναι να μην πλυθούμε!
- Η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, όπως ο κρόκος του αυγού, το μουρουνέλαιο, τα παχιά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλα).
- Η λήψη συμπληρωμάτων με καθοδήγηση του ιατρού που θα καθορίσει τα ιδανικά επίπεδα. Αξιοσημείωτο είναι το «Μεσογειακό παράδοξο». Παρ’ όλο που οι χώρες αυτές έχουν ηλιοφάνεια, οι λαοί έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
Υπάρχουν δύο ερμηνείες για αυτό:
- Έχουν γονίδια που επηρεάζουν την απορρόφηση της βιταμίνης.
- ΒΌσο πιο σκούρα επιδερμίδα έχει κάποιος -άρα αυξημένη μελανίνη-, τόσο πιο πολλή ώρα στον ήλιο χρειάζεται να καθίσει ώστε να παραχθεί η βιταμίνη D. Επίσης, όταν εκτίθενται, φορούν αντηλιακό που «μπλοκάρει» την παραγωγή της βιταμίνης. Το Συμβούλιο για τη Βιταμίνη D (Vitamin D Council) θεωρεί ιδανικά επίπεδα στο αίμα της υδροξυβιταμίνης D τα 30-50ng/ml.
Συνοψίζοντας, πρέπει να αντιληφθούμε τη σημαντικότητα της καινούργιας αυτής αντιγηραντικής ορμόνης η οποία μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην πρόληψη σημαντικών ασθενειών και στη βελτιστοποίηση της ποιότητας της ζωής μας.
Η Μαρία υπήρξε παχύσαρκο παιδί και έχει βιώσει έντονα το ρατσισμό «και την κοροϊδία στο σχολείο. Τα παιδιά είναι οι πιο σκληροί κριτές» λέει χαρακτηριστικά. Στην αρχή της εφηβείας της έχασε μόνη της όλα τα κιλά. Στο πίσω μέρος του μυαλού της, όμως, είχε πάντα τις μνήμες από το σχολείο. Αυτό ήταν που την ώθησεκαι στην επιλογή του επαγγέλματός της. Έτσι, το 1991 πέρασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε με την ειδικότητα της Βιοπαθολογίας για 5 χρόνια στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», αρίστευσε ως διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε το μεταπτυχιακό της στην Ιατρική Σχολή των Παρισίων με θέμα Ιατρική της Παχυσαρκίας και εξειδικεύτηκε στην Ιατρική της Αντιγήρανσης. «Αυτό άλλαξε όλη μου τη ζωή», λέει η ίδια και προσθέτει: «Μπόρεσα να συνδυάσω την κλασική ιατρική με την ολιστική προσέγγιση του ανθρώπου, για την επίλυση του προβλήματος της παχυσαρκίας». Η ίδια σου δίνει τις δικές της διατροφικές συμβουλές για να παραμείνεις στο σωστό βάρος όλη τη χρονιά.
5 ∆ΙΑΤΡΟΦΙΚEΣ ΣΥΜΒΟΥΛEΣ ΑΠO ΤΗ ΜΑΡIΑ
1 Μη μένεις ποτέ νηστική Κατανάλωνε 4-5 γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας, ξεκινώντας πάντα με γερό πρωινό. Ιδανικό είναι ένα άπαχο γιαούρτι με βρόμη και ξηρούς καρπούς ή αβγό.
2 Πίνε πολύ νερό Τουλάχιστον 8 ποτήρια, 2 πριν από κάθε κυρίως γεύμα. Μη συνυπολογίζεις τα ροφήματα, ειδικά τον καφέ και το τσάι που είναι διουρητικά.
3Μηνξεχνάςτασνακς Έχε μαζί σου πάντα κάποιο φρούτο που θα το συνδυάζεις με μια χούφτα ξηρούς καρπούς.
4Τρώγε καθημερινά σαλάτες. Οι φρέσκες, πολύχρωμες σαλάτες αποτελούν προϋπόθεση για να χαθούν κιλά, προκαλούν κορεσμό και είναι αντιγηραντικές.
5Κατανάλωνε το σωστό λίπος Σολομός, τόνος, σαρδέλες, καρύδια και λιναρόσπορος: τα Ω-3 που περιέχουν χαρίζουν λαμπερό δέρμα και μας θωρακίζουν από πλήθος ασθενειών.