Το παρακάτω κείμενο είναι αφιερωμένο στους λάτρεις της Μαστίχας!O Στέλιος Παρλιάρος είναι ο βασιλιάς των γλυκών. Η εκπομπή του στο Mega, η σχολή του και τα βιβλία του σκίζουν. Να θυμήσουμε πως ο Στέλιος λάνσαρε το έντεχνο και εκλεπτισμένο γλυκό στην πιάτσα στις αρχές της δεκαετίας του 80 με το τότε Fresh του. Για να πάει καλά η ημέρα σας αναμεταδίδω μία από τις αγαπημένες συνταγές του: για Κρέμα με μαστίχα και γλυκό βύσσινο και Μους μαστίχας!
Κρέμα με μαστίχα και γλυκό βύσσινο:
Προετοιμασία – παρασκευή: 20΄, Κόστος γλυκού: 9,4 €
Υλικά:
700 ml γάλα πλήρες
300 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
80 γρ. ζάχαρη
5 – 6 σταγόνες μαστιχέλαιο ή στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού κρύσταλλοι μαστίχας, κοπανισμένοι πολύ καλά στο γουδί
80 γρ. κορν φλάουρ
100 ml νερόγλυκό του κουταλιού βύσσινο ή άλλο της αρεσκείας μας (για το σερβίρισμα)
Διαδικασία:
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το μαστιχέλαιο ή την κοπανισμένη μαστίχα. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα και βάζουμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά. Διαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό. Λίγο πριν αρχίσει να βράζει το μείγμα της κατσαρόλας, προσθέτουμε και το διαλυμένο κορν φλάουρ και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε την κρέμα να βράσει και να δέσει, ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει. Ραντίζουμε ένα μικρό και χαμηλό ταψί με νερό (αυτό το κάνουμε για να ξεκολλήσει μετά η κρέμα ευκολότερα) και αδειάζουμε μέσα την κρέμα. Την αφήνουμε να κρυώσει, την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια και τη σερβίρουμε με το γλυκό του κουταλιού.
Tip: Τους κρυστάλλους μαστίχας τους κοπανίζουμε στο γουδί με μικρή ποσότητα από τη ζάχαρη που προβλέπει η συνταγή μας. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμη σκόνη, αυξάνουμε τη δόση στο διπλάσιο.
Μους μαστίχας:
Υλικά (για 12 μερίδες)
1 κιλό κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 – 4 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1 κουτ. γλυκού μαστίχα σε σκόνη
4 ασπράδια αυγών, κατά προτίμηση βιολογικών
120 γρ. ζάχαρη
4 φύλλα ζελατίνης (20 γρ.)
250 γρ. μπισκότα τύπου πτι μπερ ή digestive ή μικρά amaretti (μπισκοτάκια πικραμύγδαλου) ή μαρεγκάκια, χοντροκομμένα
Διαδικασία
Μουλιάζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό. Βάζουμε τα ασπράδια και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε στη μεσαία ταχύτητα έως ότου γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Παράλληλα, ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις η κρέμα αρχίσει να φουσκώνει, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, στύβουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα ρίχνουμε στη ζεστή κρέμα, ανακατεύοντας ώστε να διαλυθούν. Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μεταλλικό μπολ το οποίο έχουμε τοποθετήσει πάνω από ένα άλλο με παγάκια και νερό. Με αυτό τον τρόπο η κρέμα κρυώνει πιο γρήγορα και αποκτά καλύτερη υφή. Ανακατεύουμε συχνά με μια σπάτουλα και, μόλις η κρέμα αρχίσει να πήζει, προσθέτουμε το μαστιχέλαιο και τη μαρέγκα. Μοιράζουμε τα μπισκότα σε ατομικά μπολ ή σε ποτήρια και από πάνω ρίχνουμε τη μους.
Μυστικό
Εάν χρησιμοποιήσουμε μαστίχα σε κρυστάλλους και όχι έτοιμη τριμμένη, την τρίβουμε στο μπλέντερ με 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη και τη βράζουμε μαζί με την κρέμα γάλακτος. Είναι προτιμότερο όμως να χρησιμοποιούμε μαστιχέλαιο, γιατί είναι πιο εύκολο στη χρήση, πετυχαίνουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην υφή του γλυκού και δεν κολλάει στην κατσαρόλα. Το βρίσκουμε στα Mastihashop, στα καλά μπαχαράδικα (όπως ο Μανδραγόρας, το Ελιξίριο, το Μπαχάρ, ο Αρκευθος), στο Sweet Alchemy και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Χρόνος προετοιμασίας: 30΄