Για την καταξιωμένη ηθοποιό Κάτια Δανδουλάκη, ο χρόνος είναι σύμμαχος και όχι εχθρός όπως ισχύει για τις περισσότερες κυρίες της ηλικίας της. Η ηθοποιός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 16 Μαΐου 1948. Τελείωσε τη Σχολή Θεάτρου του Κάρολου Κουν και το London School of Dramatic Art. Από το 1996 ήταν παντρεμένη με τον Έλληνα διανοούμενο Μάριο Πλωρίτη (απεβίωσε το 2006), ο οποίος έχει μεταφράσει και προσαρμόσει πολλά θεατρικά έργα στα οποία έχει πρωταγωνιστήσει η ίδια. Αποτελεί σύμβολο αφού καταφέρνει να κλέβει τις εντυπώσεις με το ταλέντο της είτε εμφανίζεται στο θέατρο υποδυόμενη δύσκολους ρόλους αλλά και στην μικρή οθόνη που έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές καθημερινές σειρές. Το εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της πέρα από το υποκριτικό της ταλέντο, είναι η άψογη σιλουέτα της και η κομψή της εμφάνιση που διατηρείται αναλλοίωτη από τα εφηβικά της χρόνια μέχρι και σήμερα. Ζήτησα λοιπόν απο την Σοφία Παπικινού να μάθει τις διατροφικές συνήθειές της…και τι έμαθε η συνεργάτιδά μας;
«Το σώμα της είναι τόσο άψογο, που της επιτρέπει να φοράει οτιδήποτε θελήσει, από κοντή φούστα μέχρι μακριά τουαλέτα. Το μυστικό της είναι ένα. Η στέρηση! Όπως έχει δηλώσει και η ίδια, για να διατηρήσει αυτό το σώμα στερείται οτιδήποτε παχαίνει από πολύ μικρή ηλικία. Τα γλυκά, τα τηγανιτά, η ζάχαρη, το ψωμί, οι λαδερές σάλτσες και τα κίτρινα τυριά έχουν αποκλειστεί από το καθημερινό της διαιτολόγιο σε τέτοιο βαθμό που έχει ξεχάσει την γεύση τους. Καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ψαριών και ψητών άπαχων κρεατικών και γυμνάζεται καθημερινά αμέσως μετά το πρωινό της ξύπνημα. Θεωρεί πως στη ζωή δεν γίνεται να τα έχουμε όλα, οπότε ή καταναλώνουμε όλα τα τρόφιμα που μπορεί να μας παχύνουν αγνοώντας τις συνέπιες στην εμφάνισή μας ή προσέχουμε και στερούμαστε κάποιες διατροφικές απολαύσεις αλλά κερδίζουμε για πάντα μια άψογη σιλουέτα.
Η διατροφή, της αγαπημένης όλων ηθοποιού, χαρακτηρίζεται από πολλές στερήσεις. Σίγουρα είναι πολύ σημαντικό η διατροφή μας να είναι όσο το δυνατόν πιο υγιεινή αλλά δεν είναι πάντα εφικτό. Το πιο «βολικό» διατροφικό σενάριο, για όσες θέλουν να έχουν πάντα μια προσεγμένη σιλουέτα είναι, να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες λαχανικών, ψαριών και φρούτων χωρίς όμως να αποκλείουν τη ζάχαρη, τις σάλτσες, τα κίτρινα τυριά ακόμη και τα γλυκά αρκεί να καταναλώνονται με μέτρο και σύνεση. Η ζάχαρη δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 3 κουταλάκια του γλυκού ημερησίως ενώ οι σάλτσες είναι καλό να περιέχουν περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού ανα μερίδα. Δεν υπάρχει λόγος να στερείστε τα κίτρινα τυριά αφού κυκλοφορούν στο εμπόριο με χαμηλά λιπαρά αλλά πολύ ωραία γεύση. Τέλος η γυμναστική και γενικότερα κάθε είδους άσκηση πρέπει να αποτελεί κανόνα στη ζώη σας και ιδιαίτερα σε ηλικίες άνω των 50 ετών αφού σας εξασφαλίζει άψογη σιλουέτα αλλά και μακροζωία».