«Δεν ξέρω αν έπρεπε να κάνω κάτι προτού αρχίσω να γράφω· να μιλήσω με κάποιον λόγου χάρη. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος ή κάτι που μπορεί να σε προτρέψει ή να σε αποτρέψει από το να εκφράσεις ότι νιώθεις, ότι πιστεύεις, ότι φαντάζεσαι ή ότι ελπίζεις σε μια κόλα χαρτί. Και δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο μέρος όπου βαφτίζεσαι συγγραφέας. Το σίγουρο είναι ότι εδώ και χρόνια γράφω συνέχεια. Έχω έναν κανόνα: να αποφεύγω τη σοβαροφάνεια. Και να γράφω αυτά που πιστεύω. Αναπόφευκτα βαφτίστηκα μέσα στη μελάνι, μέσα στη δική μου μελάνι. Αυτοβαφτίστηκα δηλαδή. Η μόνη λέξη που μου ’ρχεται συνειρμικά αυτή τη στιγμή είναι: Αυτομαστιγώθηκα· αφού πλέον, γράφοντας, είχα έρθει αντιμέτωπος με τις σκέψεις μου, που μέχρι πρόσφατα μπορούσα και να τις αποφεύγω. Όμως πια τα ψέματα τελείωσαν. Τώρα, τις έχω απέναντί μου!».
Λόγια ψυχής γεμάτα ειλικρίνεια από τον Γρηγόρη Αρναούτογλου στην παρουσίαση του βιβλίου του το καλοκαίρι. Κουβέντες που αποκάλυπταν την ψυχολογική κατάσταση του άλλοτε κεφάτου παιδιού της τηλεόρασης τα τελευταία τρία χρόνια περίπου. Μιας κατάστασης δύσκολης γεμάτη με αγωνίες, άγχη και φόβο καθώς όπως παραδέχεται και ο ίδιος σε συνέντευξη του πέρασε μια μεγάλη χρονική περίοδο ανηδονίας. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι που χλέυασαν τη φάση του όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο ψυχής του ΆρνιΤι σημαίνει όμως ο όρος αυτός; Ως ανηδονία χαρακτηρίζεται ένα από τα συμπτώματα κάποιων καταθλιπτικών διαταραχών. Διαταραχών που επηρέασα;ν πολύ και την εικόνα του, όπως ήταν φυσικό καθώς πήρε πολλά κιλά.
Η Ρούλα Ιωάννου διατροφολόγος εξηγεί: «Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι η καταθλιπτική διάθεση, άγχος, διαταραχή στον ύπνο, διαταραχή στην όρεξη όπως στην περίπτωση του Γρηγόρη καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί το βάρος του σημαντικά σε σχέση με παλαιότερα. Επίσης η κόπωση και η εξάντληση και άλλα αποτελούν μαζί με την ανηδονία μερικά από τα συμπτώματα των διαταραχών αυτών. Πιο συγκεκριμένα η μελαγχολία χαρακτηρίζεται από απώλεια της απόλαυσης (ανηδονία) σε όλες ή στις περισσότερες δραστηριότητες που προηγούμενα ήταν ευχάριστες σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται προσοχή γιατί το άτομο μπορεί να μην το έχει συναισθανθεί και να μην παραπονιέται γι’ αυτό. Η οικογένεια του μπορεί όμως να το έχει προσέξει. Επίσης η μελαγχολία είναι ένα είδος κατάθλιψης πιο ισχυρό από αυτό που επικρατεί στην θλίψη, την δυστυχία ή την στενοχώρια. Τα συμπτώματα χειροτερεύουν τις πρωινές ώρες, ο ασθενής ξυπνάει τις πρωινές ώρες ακόμη και αν έχει κοιμηθεί λίγο. Ο Γρηγόρης με την πάροδο των χρόνων έδειξε πως ξεπέρασε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις που δεν τον άφηναν ελεύθερο να χαρεί τα γεγονότα της ζωής του και επέστρεψε ξανά ο παλιός και γεμάτο χαρά εαυτός του. Εμείς να του ευχηθούμε οι φόβοι της ζωής του να μην επιστρέψουν πότε ξανά με η χωρίς μακιγιάζ».