Πολλά γράφτηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για τη Σπιναλόγκα και ακούστηκαν ακόμα περισσότερα . Ειδικά μετά την μεταφορά του μυθιστορήματος ¨Το Νησί¨ στη μικρή οθόνη , τα κουτσομπολιά γι’ αυτό το μικρό νησί έδιναν κι έπαιρναν . Σας είπαν όμως όλη την αλήθεια…ή αυτά που τους εξυπηρετούσαν για να ¨πουλήσουν¨ ένα ακόμα προϊόν ; Πριν λίγο καιρό , έφτασε ένα βιβλίο στα χέρια μου . Λεγόταν ¨Σπιναλόγκα , η αληθινή ιστορία . Ντοκουμέντο ¨ . Αυτά που γράφονται στις σελίδες του , απέχουν κατά πολύ από την ιστορία που μας έχουν λανσάρει μέχρι σήμερα .
Η συγγραφέας του , μια νεαρή Κρητικιά , η Άννα Γιακουμάκη , εξιστορεί και ιστορεί τα πραγματικά γεγονότα και τα αίτια , πλαισιώνοντάς τα παράλληλα με ντοκουμέντα και στοιχεία από τις απομαγνητοφωνημένες συνεντεύξεις των ασθενών και των ανθρώπων που ενεπλάκησαν μαζί τους . Τελικά , το δημοσίευμα πέρυσι στο περιοδικό Nitro για το βιβλίο της Άννας , απ΄ ότι φαίνεται , δεν έπεφτε και πολύ έξω όταν δήλωνε ότι πρόκειται περί ¨Μπαρουταποθήκης , έτοιμης να δυναμιτίσει την τοπική κοινωνία …¨, και όχι μόνο . Οι πληροφορίες μου , θέλουν το βιβλίο να έχει παραδοθεί σε επώνυμο εκδοτικό οίκο προ …5ετίας ! Τι έγινε με αυτό το βιβλίο ; Ποιον δεν εξυπηρετούσε η έκδοσή του ; Η έκθεση του Τσόκλη στη Σπιναλόγκα ; Μήπως είναι καρμπόν του βιβλίου της Άννας ; Τα ερωτήματα που γεννήθηκαν πολλά . Για να απαντηθούν , δεν υπήρχε άλλος τρόπος από το να επικοινωνήσω με την ίδια την Άννα . Σας παραθέτω ορισμένες από τις ερωτήσεις – απαντήσεις που διατυπώθηκαν κατά την τηλεφωνική μας συνομιλία .
Ερώτηση : Γράφεις μέσα στο βιβλίο , ότι ο Νομίατρος , προκειμένου να εξοικονομήσει ψήφους για τον καλό του φίλο και υποψήφιο βουλευτή , υποσχέθηκε στους ανθρώπους του κόλπου ότι θα έφερναν νέους ασθενείς στη Σπιναλόγκα . Παραθέτεις μάλιστα τα εκλογικά αποτελέσματα του ΄46 . Γιατί εφόσον γράφεις ένα ιστορικό βιβλίο , με μια τόσο συνταρακτική καταγγελία , δεν έχεις βάλει αυτούσια τα ονόματα εκείνων που εμπλέκονται ; Τι φοβήθηκες ; Σε έχουν απειλήσει ποτέ προκειμένου να μην βγάλεις κάποια στοιχεία στη δημοσιότητα ;
Άννα : Το βιβλίο αυτό , φωτογραφίζει τους εμπλεκόμενους , όμως ποτέ δεν είχε σκοπό να βλάψει τις οικογένειες και τα παιδιά αυτών , που στο κάτω-κάτω, δεν φταίνε κιόλας . Τα ονόματα αρχικά είχαν μπει αυτούσια . Κατόπιν όμως παρότρυνσης των νομικών μου συμβούλων , τα ονόματα αλλάχθηκαν καθαρά προς αποφυγή λόγων ευθιξίας . Στην άλλη ερώτησή σου τώρα , ναι , υπήρξαν ορισμένες στιγμές που πραγματικά ένοιωσα φόβο κυρίως κατά τα πρώτα χρόνια της έρευνας , όταν κάποιος με έπαιρνε τηλέφωνο ονομαστικά και με απειλούσε ότι θα το πληρώσω πολύ ακριβά , αν δεν σταματούσα αμέσως αυτό που έκανα .
Ερώτηση : Γιατί σε απειλούσε ;
Άννα : Γιατί πολύ απλά είχε και ο ίδιος λερωμένη τη φωλιά του και νόμιζε ότι θα έδινα ονόματα στη δημοσιότητα .
Ερώτηση : Τι είχε κάνει και δεν ήθελε να ακουστεί το όνομά του ;
Άννα : Εκβίαζε τους εναπομείναντες ασθενείς και τους έπαιρνε περίπου το ένα τρίτο του επιδόματός τους για πολλά χρόνια . Και εκτός αυτού , τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο , βρισκόταν και σε περίοπτη θέση κοντά τους … Είχε άμεση πρόσβαση . Εγώ το έμαθα αργότερα , αλλά εφόσον οι οικογένειες αυτών των ανθρώπων δεν θέλησαν να τον οδηγήσουν στον εισαγγελέα , εμένα δεν μου έπεφτε λόγος . Απλά γνώριζα το λόγο που δεν ήθελε να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα . Γενικά όμως , πέρα από μια – δυο τέτοιες περιπτώσεις που υπήρχαν συμφέροντα , ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει το βιβλίο και προπαντός οι οικογένειες των ανθρώπων που είχαν αδικηθεί τότε . Αυτοί μου έδωσαν δύναμη να το τελειώσω και τους ευχαριστώ .
Ερώτηση : Παρατηρώ ότι το βιβλίο είναι απλά γραμμένο . Έχει γραφτεί μάλιστα κατά καιρούς , ότι δεν ανήκει σε κανένα είδος . Παρ’ όλα αυτά , σε ταξιδεύει . Σου δίνει εικόνα . Τι έχεις σπουδάσει ;
Άννα : Τίποτα . Ουσιαστικά δεν έχω ιδέα από συγγραφή . Έγραφα από την καρδιά έχοντας την αγωνία μόνο , να αποτυπώσω αυτές τις πληροφορίες . Το βιβλίο γράφτηκε με απλά λόγια , έτσι ώστε να μπορεί να το διαβάσει ένα παιδί 13 χρονών κι ένας ηλικιωμένος 80 χρονών και να το καταλάβουν .
Ερώτηση : Ο Κώστας ο Τσόκλης έκανε μια μεγάλη έκθεση επάνω στη νησίδα της Σπιναλόγκας φέτος το καλοκαίρι . Διαβάζοντας το βιβλίο σου και παρατηρώντας παράλληλα εικόνες από την έκθεση , νομίζω ότι βλέπω μπροστά μου υλοποιημένες τις εικόνες του βιβλίου σου ! Οι καθρέπτες . Έχεις ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στον καθρέπτη . Οι αυτοκτονίες . Ο Τσόκλης έχει βάλει αντίστοιχα έναν άνθρωπο να ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει ! Το αλάτι που γράφεις ότι παρήγαγαν οι ασθενείς στις ταράτσες των σπιτιών τους και το αντάλλασσαν με είδος . Έχει φτιαχτεί μια αίθουσα γεμάτη με χοντρό αλάτι . Ενώ φαίνεται να έχουν μεταφέρει καρμπόν το βιβλίο σου στην έκθεση , δεν άκουσα κανένα σχόλιο από το στόμα τους για το βιβλίο σου …γιατί ;
Άννα : Έτσι γίνεται πάντα στην Ελλάδα . Υιοθετούμε την εργασία του διπλανού μας και προχωράμε . Είναι πιο εύκολο .
Ερώτηση : Λες στο βιβλίο ότι έκαναν στειρώσεις στα παιδιά των Λεπρών …
Άννα : Αλήθεια είναι , αλλά όχι σε όλα . Σε ορισμένα από αυτά .
Ερώτηση : Είσαι πολύ νέα . Απ΄ ότι είδα , το βιβλίο για να το γράψεις έκανες 12 χρόνια έρευνα . Τι σε έκανε να ασχοληθείς με την ιστορία της Σπιναλόγκας σε μια τόσο μικρή ηλικία;
Άννα : Η ιστορία του άδικου εγκλεισμού τόσων αθώων στο νησί . Δεν μπορούσα να πιστέψω την αδικία και τις συντεχνίες που λειτούργησαν εις βάρος τους .
Ερώτηση : Αισθάνεσαι δικαιωμένη ;
Άννα : Ναι . Ουσιαστικά μου έφυγε ένα βάρος με τη δημοσίευση της ιστορίας . Με την έκδοση του βιβλίου , πραγματοποιήθηκε μια υπόσχεση που είχα δώσει στην Πιπίνα ( μια από τις γυναίκες που είχαν κλείσει άδικα στο νησί και που μου είχε πει αρχικά την ιστορία ) πριν από πολλά χρόνια . Όλοι εκείνοι που αδικήθηκαν τότε , ήθελαν να βγουν στη δημοσιότητα αυτά τα στοιχεία . Έχω τη συνείδησή μου καθαρή πια .
Ερώτηση : Σε διάφορες συνεντεύξεις σου, συσχετίζεις εκείνη την περίοδο με τη σημερινή κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες . Δύο πρόσωπα με θέση , χρήμα και κύρος , λεηλατούν τις ζωές κάποιων ανήμπορων . Τα βάζεις με το σύστημα ;
Άννα : Αν βρωμάει ναι . Μέχρι πότε θα δίνουμε τα ονόματα εκείνων που καταπατούν τις ζωές μας σε οδούς και μέχρι πότε θα κρύβονται και θα σιωπούν τα θύματα ; Εκείνοι που πρέπει να κρύβονται είναι οι θύτες , όχι τα θύματα . Αρκετά πια με αυτό το θέατρο του παραλόγου ! Πρέπει να βρίσκουμε το θάρρος και να μιλάμε μπροστά στα κακώς δρώμενα ! Αυτό σημαίνει ελευθερία . Δε σου παίρνω το δίκιο σου , αλλά δεν θα μου πάρεις κι εσύ το δικό μου !
Ερώτηση : Που μπορεί κανείς να βρει το βιβλίο ;
Άννα : Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Οψιδιανός και μπορεί να το βρεί στα βιβλιοπωλεία και σε επιλεγμένα καταστήματα σε όλη την Ελλάδα .
Ερώτηση : Αληθεύει ότι μετά την επιτυχία του στην Ελλάδα , ετοιμάζεστε να το βγάλετε και εξωτερικό ;
Άννα : Ναι . Το βιβλίο έχει μεταφραστεί ήδη σε Αγγλικά και Ρώσικα και έως τέλος Δεκεμβρίου θα ταξιδέψει και σε άλλες 4 χώρες … ¨
Τα συμπεράσματα φίλοι μου , δικά σας …