Τι είναι ρε αλάνια η ιστορία μας; Τι σημαίνει ο τόπος μας η ιδιαίτερη πατρίδα για τον καθένα ξεχωριστά; Χιλιάδες εικόνες… μυρωδιές… πρόσωπα… φαγητά… οικογένεια, παραστάσεις… μουσική.
Το βασικότερο. Μουσική.
Και ως λαός έχουμε αντίστοιχα τεράστια μουσική παράδοση με την Ιστορία μας. Μαγκιά σου ρε Μαλέα. Δέσποινα… Βανδή κατά το καλλιτεχνικόν… που επέλεξες ένα παραδοσιακό Θρακιώτικο τραγούδι να παίξεις στο Voice την ώρα που σχεδόν όλη η τηλεοπτική Ελλάδα παρακολουθούσε το Show.
Μαγκιά σου που απέδειξες ότι ένα τραγούδι που γράφτηκε πριν από 50 χρόνια είναι και θα είναι πάντα διαχρονικό.
Τι να πω; Να μιλήσω για τα χάλκινα… τον μουσικό δρόμο… τον ρυθμό ή την αντίδραση των δεκαπεντάχρονων στο πλατό;
Καλά δε θα μιλήσω για την αντίδραση του Κουϊνέλη που ως Θρακιώτης βέρος ήταν έτοιμος να σηκωθεί να χώσει τον «Ζωναράδικο» του τόπου μας.
Θα πω μόνο ότι προτιμώ από καλλιτέχνες όπως ο Κιάμος ο Πετρέλης και άλλοι που καταγράφουν σουξέ διμήνου με διασκευές από τη Βουλγαρία να στρέψουν την προσοχή τους ανατολικότερα και να τολμήσουν ν’ ακουμπήσουν στην παράδοση. Εκτός αν δεν φτάνουν μέχρι εκεί και ψάχνουν λύσεις μέτριες αλλά απλά αποδοτικές.
Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι νόμοι του marketing και των δημοσκόπων καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι κάθε λαός που περνάει κρίση είτε οικονομική είτε κοινωνική στρέφεται στην παράδοση. Αυτό που λέμε Back to Basics.
Τολμήστε το και θα δείτε ότι ένα τεράστιο κομμάτι του κόσμου θα σας ακολουθήσει… μη τρώτε παπάδες… με σουξέ διάρκειας γιαουρτιών 2%
Δείτε τι γίνεται με τα Ποντιακά και τα Παραδοσιακά φέτος. Τυχαίο; Ε… του Πούστη… ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ