Υπέρ του νόμου και κατά των ελαφρυντικών που κάποιοι πέτυχαν κατά την διάρκεια του δικαστηρίου άσκησε έφεση κορυφαίος Εισαγγελέας Εφετών. Ο μαχητικός εισαγγελικός λειτουργός σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του nassos blog άσκησε έφεση ως προς το σκέλος της αναγνώρισης ελαφρυντικών των κατηγορουμένων που είχε ώς συνέπεια να «σπάσουν» τα ισόβια για κάποιους απο αυτούς. Το αποτέλεσμα; Η ενέργεια αυτη συνεπάγεται με το ενδεχόμενο να απειληθούν πλεόν με ισόβιες καθείρξεις αυτοί που μέχρι πρότινος είχαν πέσει στα «μαλακά» και οδηγήθηκαν εκτός φυλακής.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές η κίνηση αυτή δείχνει περίτρανα πώς οι δικαστές θέλουν να φτάσουν την ιστορία μέχρι τέλους.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsbomb πριν απο μερικές μέρες… «Ελεύθεροι και … ωραίοι κυκλοφορούν οι περισσότεροι από τους βασικούς κατηγορουμένους της πολύκροτης υπόθεσης Energa -Hellas Power, η οποία συνδέθηκε με υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος που φτάνει τα 256 εκατ. ευρώ.
Στη φυλακή οδηγούνται μόνο τρεις από τους συνολικά 19 κατηγορουμένους, ενώ στο Δημόσιο επιστρέφουν 2,5 και όχι 83 εκατομμύρια ευρώ.
Αργά το βράδυ της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εξέδωσε την απόφαση του επί των ποινών δίνοντας δυνατότητα αναστολής στην εκτέλεση της ποινής σε εννέα κατηγορούμενους, διατάσσοντας την φυλάκιση τριών και επιβάλλοντας χρηματικές ποινές που φθάνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την απόφαση, στην φυλακή θα οδηγηθούν οι καταδικασθέντες Αριστείδης Φλώρος και το ζευγάρι Μαρία Σκλαβάκη και Πέτρος Νικολοθανάσης που πριν από λίγο καιρό επιχείρησαν να διαφύγουν στο εξωτερικό με τη γυναίκα να αφαιρεί το βραχιολάκι που φορούσε.
Οι ποινές που επιβλήθηκαν από το δικαστήριο στους κατηγορούμενους είναι οι εξής:
Παράλληλα, επέβαλε και χρηματικές ποινές για όλους τους καταδικασθέντες -πλην του Βασίλη Μηλιώνη– ορίζοντας τη συνολική καταβολή στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ.
Στη φυλακή οδηγούνται ο Αριστείδης Φλώρος, η Μαρία Σκλαβάκη και ο Πέτρος Νικολοθανάσης, αλλά και το ζευγάρι που είχε επιχειρήσει τη διαφυγή του με την καταδικασθείσα να αφαιρεί το ηλεκτρονικό βραχιολάκι που φορούσε.
Ο Αριστείδης Φλώρος, ο οποίος ζήτησε να του δοθεί αναστολή εκτέλεσης της ποινής των 21 ετών που του επιβλήθηκε κατά συγχώνευση απευθυνόμενος στους δικαστές είπε: «Αν με φυλακίσετε θα συμβούν δυο πράγματα: η ψυχική και η επιχειρηματική μου εξόντωση. Η προφυλάκισή μου ήταν η πρώτη φορά. Πλέον δεν έχω τις δυνάμεις να συνεχίσω τον αγώνα μου» υποστήριξε και πρόσθεσε: «δεν σκέφτηκα ποτέ να μην έρθω μπροστά στη δικαιοσύνη. Δεν έχω σκοπό να εκθέσω το δικαστήριο. Σας δίνω το λόγο της τιμής μου ότι δεν θα το μετανιώσετε».
Οι ποινές που επιβλήθηκαν στους κατηγορούμενους είναι οι εξής:
1. Αριστείδης Φλώρος κατά συγχώνευση για τις πράξεις της υπεξαίρεσης, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της λαθρεμπορίας ποινή κάθειρξης 21 ετων και χρηματική ποινή ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Για την περίπτωσή του απορρίφθηκε το αίτημα αναστολής.
2. Αχιλλέας Φλώρος, κατά συγχώνευση συνολική ποινή κάθειρξης 14 χρόνων και χρηματική ποινή ενός εκατ. ευρώ για τα αδικήματα της υπεξαίρεσης, της λαθρεμπορίας και του ξεπλυματος βρώμικου χρήματος. Δόθηκε αναστολή με περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και εγγυοδοσία ύψους 300 χιλ ευρώ
3. Νικόλαος Δεκολης, κατά συγχώνευση για τα τρία αδικήμαυα ποινή κάθειρξης 15 ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ. Αναστολή της ποινής με τον ρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιπχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.
4. Στέφανος Σιαφάκας, κατά συγχώνευση κάθειρξη 15 ετών και χρηματική ποινή 500.000 ευρώ για τις τρεις αξιόποινες πράξεις για τις οποίες καταδικάστηκε. Αναστολή της ποινής με τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ της περιπχής του και της εγγυοδοσίας ύψους 50 χιλ. ευρώ.
5. Βασίλης Μηλιώνης, κάθειρξη δέκα ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτελεσης της ποινής με τον όρο της εγγύησης ύψους 70.000 ευρώ και εμφάνιση στο ΑΤ.
6. Χαράλαμπος Σμυρλιάδης, ποινή κάθειρξης επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για το αδίκημα του ξεπλύματος βρώμικους χρήματος. Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγορευσης εξόδου απο τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ
7. Χρήστος Σιαφάκας, κάθειρξη επτά ετών και χρηματική ποινή ύψους 500.000 ευρώ για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Δόθηκε αναστολή με τους όρους της απαγορευσης εξόδου απο τη χώρα, της εμφάνισης σε ΑΤ και εγγυοδοσία ύψους 30.000 ευρώ
8. Κ. Κωνστάντος, ποινή τεσσάρων ετων και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτελεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του καθώς και επιμελεια κοινωνικής αρωγής.
9. Μαρία Σκλαβάκη, ποινή κάθειρξης 7 ετών και χρηματική ποινή ύψους 300.000 ευρώ για το ανωτέρω αδίκημα. Δεν δόθηκε αναστολή.
10. Βασίλης Δημήτρακας, για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ποινή φυλακισης 4 ετών και ποινή χρηματική 50.000 ευρώ. Αποφασίστηκε η αναστολή εκτελεσης της ποινής για τέσσερα έτη και η εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ της περιοχής του καθώς και επιμελεια κοινωνικής αρωγής.
11. Πέτρος Νικολοθανάσης, κάθειρξη 10 ετών και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Δεν δόθηκε αναστολή.
Το δικαστήριο διέκοψε για την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου οπότε και θα αποφανθεί επί παρεμπιπτουσών αποφάσεων.
Έπεται συνέχεια