Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, Γιώργος Βουλγαράκης, σπάει τη σιωπή του, έξι ολόκληρα χρόνια μετά το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου και μιλάει για όλα, αποκλειστικά στην εκπομπή People και στη δημοσιογράφο Βίβιαν Μπενέκου.
Αναφέρεται για πρώτη φορά, στους λόγους για τους οποίους στιγματίστηκε πολιτικά, περνώντας από ένα κυκεώνα δικαστικών και φορολογικών ελέγχων για τα περιουσιακά του στοιχεία. Παραδέχεται ότι πλήρωσε την αλαζονεία εκείνης της περιόδου, και θεωρεί ότι «πλήρωσε» και το γεγονός ότι το όνομα του έπαιζε για διάδοχος του Κώστα Καραμανλή.
Μετανιώνει για τη φράση: «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» και λέει ότι στόχος δεν ήταν ο ίδιος, αλλά η κυβέρνηση Καραμανλή.
Θεωρεί ότι μετά τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά το 2009, ότι « η ΝΔ δεν ταυτίζεται με συμπεριφορές τύπου Βουλγαράκη- Ρουσοπούλου», πέθανε η μάνα του από τη στενοχώρια της, μιλάει ανοιχτά για το χωρισμό από τη σύζυγο του Κατερίνα Πελέκη και τη δική της «εμπλοκή» στο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν συμβολαιογράφοι και σύζυγοι άλλων βουλευτών της ΝΔ (Γκιουλέκα, Ζαγορίτη) που δεν ελέγθηκαν ποτέ. Επίσης, παίρνει θέση για τις επερχόμενες εκλογές της ΝΔ, εξηγώντας γιατί θα ψηφίσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη που θα προβληθεί απόψε στη 1 μετά τα μεσάνυχτα στο Action24, παρατίθενται στη συνέχεια:
-Στην ερώτηση για την επίμαχη φράση, «νόμιμο και ηθικό»:
«….Ο νόμος έχει πάντα την τάση να προσαρμόζεται στο ήθος. Αν το ήθος αλλάζει, αλλάζει και ο νόμος. Συνεπώς αυτό είναι μια φιλοσοφική θεωρία μεγάλη. Εγώ όμως δεν είπα αυτό. Και δεν είχα σκοπό να κάνω φιλοσοφική διάλεξη από τηλεοράσεως. Εγώ είπα, παιδιά ακούστε κάτι: ό,τι έχω κάνει είναι νόμιμο και τελικά αποδείχθηκε ότι ήταν νόμιμο και δεν έχω κάνει και κάτι ανήθικο. Όμως στην πίεση των γεγονότων, ξέρετε, πολλά πράγματα κανείς τα λέει, ενδεχομένως με άλλο ύφος, που ενοχλεί. Σας θυμίζω ότι ο Αλέξης Μητρόπουλος, του οποίου την υπόθεση ομολογώ δεν γνωρίζω σε βάθος, είπε στις τηλεοράσεις…θα αυτοκτονήσω.
Όταν λοιπόν, κανείς πιέζεται και όταν προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας, όταν είναι, σε αυτόν τον κυκεώνα μπορεί να πει και κάποια πράγματα παραπάνω ενδεχομένως, ή μπορεί να τα πει, με λάθος ύφος. Σε κάθε περίπτωση, εγώ δεν διατύπωσα ούτε μια γενική θεωρία, ούτε τίποτα. Είπα απλά, πως ότι έχω κάνει στη ζωή μου είναι νόμιμο, και δεν απέχει της ηθικής του μέσου πολίτη. Αυτά έχω κάνει, αυτά είναι και νομίζω ότι ήρθε και αποδείχθηκε.
-Μετανιώσατε που το είπατε;
«Δεν θα το έλεγα έτσι ενδεχομένως. Και δεν το πολυπιστεύω στην πραγματικότητα. Έχω γράψει ολόκληρο άρθρο για αυτό, δηλαδή ότι υπάρχει πάντα η τάση το δημόσιο ήθος να προσαρμόζεται στο νόμο. Και αν ο νόμος έχει πάψει να εκφράζει το δημόσιο ήθος, η τάση είναι ο νόμος να προσαρμόζεται στο δημόσιο ήθος. Αυτό είναι η μια φιλοσοφική διάσταση του θέματος.
…Καταρχήν μεγάλη μου τιμή αν νομίζουν ότι το εισήγαγα εγώ ως θεωρία. Δεν το έκανα όμως. Το έχει πει ο Αριστοτελης, ο Καντ, ο Ρουσώ, δεκάδες φιλόσοφοι».
-Σε ερώτηση περί αλαζονικών συμπεριφορών και επίδειξης πλούτου:
«…Εγώ θέλησα απλά να κάνω τη δουλειά μου και πάνω στην καθαυτή δουλειά μου δεν κατηγορήθηκα ποτέ για τίποτε. Αντιθέτως ,μπορώ να πω ότι αν έγινε μια μεταρρύθμιση μεγάλη στην κυβέρνηση Καραμανλή, η Cosco, την έκανα εγώ. Ήταν ο μόνος διαγωνισμός που έγινε στην Ελλάδα με πλειοδοτικό τροπο. Όλοι οι άλλοι ήταν με ποιοτικά κριτήρια.
Κι ευτυχώς, γιατί θα με είχανε βάλει μέσα γιατί όλο και κάποιος θα βρισκόταν να πει, εγώ θα το είχα κάνει καλύτερα και άντε να αποδείξεις πως δεν ήταν καλύτερα.
Εγώ από πολύ νέος είχα ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής. Στο ίδιο σπίτι που εμένα μένω, τους ίδιους φίλους που είχα εξακολουθώ να έχω και τώρα. Τη μηχανή που είχα και τότε, την έχω και τώρα, το φουσκωτό μου το είχα τότε, το έχω και τώρα!
Δηλαδή δεν έφυγα ξαφνικά να πάω να μείνω στην Εκάλη, δεν βρέθηκα ξαφνικά, με καμιά πολυτέλεια, να πεις ότι προκάλεσα.
Εγώ γεννήθηκα σε μια οικογένεια που τα έβγαζε άνετα πέρα, οι γονείς μου, ο Θεός να τους έχει καλά εκεί που είναι, μας μεγαλώσανε, εμένα και τον αδελφό μου, όπως οι άνθρωποι μπορούσαν καλύτερα. Μας σπούδασαν, μας μόρφωσαν.
Δεν έκανα κάτι για να προκαλέσω».
-Για τα συμβόλαια του Βατοπαιδίου που έκανε η σύζυγος του Κατερίνα Πελέκη:
«…Η Κατερίνα καταρχήν ως συμβολαιογράφος είναι δημόσιος λειτουργός. Υποχρεούται λοιπόν, από το νόμο να κάνει κάποια συμβόλαια του κράτους, από τα οποία δεν αμείβεται κιόλας. Από όλη αυτή την υπόθεση δεν πήρε δεκάρα τσακιστή. Όμως το εντυπωσιακό δεν είναι αυτό. Το εντυπωσιακό είναι ότι στην υπόθεση του Βατοπεδίου υπήρχαν πολλοί συμβολαιογράφοι που έκαναν συμβόλαια και δεν ακούστηκε ποτέ κανένας άλλος. Υπήρχαν συμβολαιογράφοι σύζυγοι και άλλων βουλευτών της ΝΔ, όπως η πρώην σύζυγος του Κώστα Γκιουλέκα, που δεν ελέγχθηκε ποτέ, ή η σύζυγος του Λευτέρη Ζαγορίτη, που επίσης δεν ελέγχθηκε ποτέ. Υπήρχαν άλλες τέσσερις συμβολαιογράφοι που έκαναν συμβόλαια και αμείφθηκαν. Τα συμβόλαια της συζύγου μου ήταν κρατικά. Αποδίδονταν τα δικαιώματα, αυτό το απέδειξε και ο εφοριακός έλεγχος. Το εντυπωσιακό είναι, γιατί εκείνη; Να σας πω και κάτι άλλο: Είχε αρχίσει να φαίνεται ότι η κυβέρνηση Καραμανλή όδευε προς το τέλος της. Όποτε είχε ξεκινήσει η συζήτηση για το ποιοι θα είναι μετά τον Καραμανλή. Ίσως και εγώ εκεί, ενόχλησα κάποιους ανθρώπους που δεν θα έπρεπε. Υπάρχουν πολλοί που λένε ότι εγώ αν δεν είχα πληγεί με τον τρόπο αυτό, πιθανόν να έπαιζα ένα ρόλο στη ΝΔ…».
-Για την προσωπική του περιπέτεια:
«…Είχαμε περάσει μια μεγάλη κρίση, ζούσαμε χωριστά με τη σύζυγο μου.
Ήταν περίοδος γενικής αποδιοργάνωσης…».
«…Έχασα τη μάνα μου, έσκασε από τη στενοχώρια της, λίγο μετά τη δήλωση Σαμάρα στα σκαλοπάτια της ΝΔ…».