Γιατί κανένας δεν μιλάει; Τα ίχνη του Βαγγέλη έχουν εξαφανιστεί εδώ και 19 ημέρες χωρίς να έχει προκύψει από τότε κανένα στοιχείο που να βοηθάει στη λύση του μυστηρίου.
Τα μόνα στόματα που άνοιξαν ήταν εκείνα της «ντροπής». Εκείνα που μαρτύρησαν όσα περνούσε ο νεαρός το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκείνα που σε μία σύγχρονη κοινωνία που αναθρέφει πολιτισμένους ανθρώπους με παιδεία και αρχές δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν.
Τί μυαλά είναι αυτά που χωρίς καμία αφορμή διαπομπεύουν έναν άνθρωπο επειδή δεν ταιριάζει με τα δικά τους πρότυπα- αν τα παιδιά αυτά έχουν πρότυπα φυσικά. Έναν χαρακτήρα συνεσταλμένο και κλειστό, διαφορετικό και μεγάλο για να χωρέσει στα μικρά κεφάλια αυτών που δεν τον θεωρούσαν αρκετά άνδρα.
Και όλα αυτά να συμβαίνουν μέσα στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος με τους καθηγητές του αλλά και τους φοιτητές να δηλώνουν
πλήρη άγνοια για όλα τα περιστατικά βασανισμού που δεχόταν ο Βαγγέλης.
Άραγε μετά από όλα τα που έχουν διαρρεύσει για τη ζωή του Βαγγέλη που είχε γίνει κόλαση, με τί συνείδηση μπορούν να διατηρούν οι κύκλοι του εκπαιδευτικού ιδρύματος το: «Μη βλέπεις, μη μιλάς, μην ανακατεύεσαι.»
Η εξαφάνιση του Βαγγέλη αποτελεί ένα τραγικό περιστατικό για σύσσωμη την ελληνική κοινωνία. Και αυτό γιατί στο πρόσωπο αυτού του παιδιού και μέσα από όσα βίωνε βγαίνει στην επιφάνεια η ποιότητα και η ηθικές αξίες που έχουμε περάσει στις νέες γενιές ώστε να δείχνει ανοχή σε τέτοιας φύσης απαράδεκτα και απολίτιστα τεκταινόμενα.
Όπως χαρακτηριστικά δημοσίευσε χτες η συνάδελφος Σοφία Λαμπίκη τα λόγια της συνοψίζουν την κατάσταση της ελληνικής «κοινωνίας»:
«Και ακούω στο μυαλό μου την κραυγή του παιδιού “έναν καφέ να πιω μη με βασανίζετε”και σκέφτομαι τους στίχους του ποιητή:
“Το βροχερό φθινόπωρο σ’ αυτή τη γούβα κακοφορμίζει την πληγή του καθενός μας ή αυτό που θα ‘λεγες αλλιώς, νέμεση μοίρα ή μονάχα κακές συνήθειες, δόλο και απάτη, ή ακόμη ιδιοτέλεια να καρπωθείς το αίμα των άλλων”.»
Ας ελπίσουμε τα στόματα να ανοίξουν, ο Βαγγέλης να είναι ζωντανός και οι έρευνες να οδηγήσουν σύντομα στα ίχνη του.
Ας είναι η υπόθεση αυτή το παράδειγμα που θα αλλάξει τα μυαλά εκείνων που υποτίθεται πως εκπαιδεύουν και καλλιεργούν τις νέες γενιές.