Τα καλά νέα έρχονται απο το Κατάρ. Και φτάνουν λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Francois Hollande από το Μαξίμου. Η είδηση αφορά στην επανείσοδο του εμιράτου στην διαγωνιστική διαδικασία για το Ελληνικό, από την οποία είχε αποχωρήσει πριν από ένα μήνα επειδή-μεταξύ άλλων-δεν έγινε δεκτό το αίτημα του για απευθείας διακρατική συμφωνία. Τις σχετικές συζητήσεις είχε αναλάβει όλο αυτό το διάστημα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης συνεπικουρούμενος από τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΞ Παναγιώτη Μίχαλο.
Εκτός από τη… μυστική επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στη Ντόχα μία εβδομάδα πριν από το επίσημο πρωθυπουργικό ταξίδι στο εμιράτο, ο κ. Μηταράκης βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τους εκεί αξιωματούχους για να άρουν τις αντιρρήσεις και να επιστρέψουν στον διαγωνισμό. Για να διευκολυνθούν οι συζητήσεις δε, ο Αντώνης Σαμαράς είχε χρίσει τον υφυπουργό του “εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης για τις συνομιλίες με το Κατάρ”.
Όπως είναι γνωστό, οι Καταριανοί είχουν εκφράσει την προτίμησή τους για απευθείας διακρατικές συμφωνίες, χωρίς διαγωνισμό. Με τη νέα εξέλιξη όμως, το Κατάρ επανέρχεται στο παιχνίδι και πλέον στο διαγωνισμό για την αξιοποίηση του Ελληνικού υπάρχουν 4 παίκτες: η αγγλική London & Regional Properties, η ισραηλινή Elbit Cochin, ο όμιλος Λάτση με την Lamda Development και τώρα πλέον το Κατάρ. Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή των τεχνικών προσφορών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2013, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει με ποσοστό 30% στην κερδοφορία από την αξιοποίηση της περιοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης που θα υπογραφεί.
Κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν, επίσης, ότι οδεύει προς λύση και το πρόβλημα που έκανε τον εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ- Θανί να… ξανασκέφτεται την αγορά του συμπλέγματος νησίδων στο Ιόνιο, μεταξύ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, προκειμένου να πραγματοποιήσει επένδυση με επίκεντρο το νησί Οξυά.
Το πρόβλημα αφορούσε την απόφαση του δασαρχείου Κεφαλονιάς να απαγορεύσει στον εμίρη να χτίσει τα οικοδομήματα σε σημείο που ήταν χαρακτηρισμένο ως δασικό.
Κατά τις ίδιες πηγές “το δασαρχείο κινήθηκε βάσει νόμων” και, άρα, το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί με “διόρθωση του νόμου” για την εν λόγω περίπτωση.
Πηγή: Capital