Μαζί με τις πρεμιέρες των νυχτερινών κέντρων ακολουθεί και η πρεμιέρα του ξεφαντώματος και της αγρυπνίας για όλους τους ξενύχτηδες θαμώνες των κέντρων διασκέδασης. Όσο άσχημα και να πηγαίνουν τα πράγματα στην χώρα μας ελέω οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες πάντα αποδεικνύουν πως έχουν το κέφι μέσα τους και βρίσκουν χρήματα για διασκέδαση μέχρι πρωίας όταν το έχουν ανάγκη. Η νυχτερινή έξοδος συνεπάγεται και ποτό. Λίγο για τους ευσυνείδητους οδηγούς και περισσότερο για τους συνοδηγούς. Από έρευνες προκύπτει πως η κούραση που δημιουργείται στον οργανισμό μας μετά από ένα ξενύχτι είναι ίση με 4 χιλιόμετρα πεζοπορίας οπότε είναι φυσικό το στομάχι μας να διαμαρτύρεται και να χρειάζεται τροφή ώστε ο οργανισμός μας να αποκτήσει ξανά την χαμένη του ενέργεια.
Η διατροφολόγος Ρούλα Ιωάννου εξηγεί: «Δύο από τις πρώτες σε προτίμηση επιλογές των ξενύχτηδων δεν είναι άλλες από το γνωστό σε όλους ‘’βρώμικο’’ αλλά και για τους πιο παραδοσιακούς και καλοφαγάδες ο πατσάς. Και τα δύο γράφουν αρκετές θερμίδες στο ενεργητικό τους. Τα μέρη που μπορεί κάποιος να έρθει πιο κοντά στην κατανάλωση αυτών των δύο αγαπημένων γευστικών πειρασμών είναι πολλά και με εύκολη προσβασιμότητα αρκεί να ρίξει μια ματιά δίπλα από τα νυχτερινά κέντρα.
Σύμφωνα με ερευνητές εκείνοι που ξενυχτούν και συνηθίζουν να ξενυχτούν συχνά μπορεί να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες για αύξηση του σωματικού τους βάρους αλλά και του δείκτη μάζας σώματος. Αυτό συμβαίνει γιατί καταναλώνουν περισσότερο έτοιμο φαγητό το οποίο περιέχει και αυξημένο αριθμό θερμίδων καθώς οι πιο υγιεινές τροφές δεν είναι άμεσα διαθέσιμες το βράδυ. Όταν ο ύπνος δεν έρχεται σε μια ευθεία με τον υπόλοιπο οργανισμό μας είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε μια αλλαγή της όρεξης μας και του βασικού μεταβολισμού μας και κατά συνέπεια πιθανή αύξηση του βάρους μας. Από την άλλη μεριά όμως έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστήμιο της Αμερικής υποστηρίζει πως εάν κάποιος έχει έλλειψη πολλών ωρών ύπνου αυτό αντιστοιχεί σε απώλεια κάποιων θερμίδων(135kcal). Γι’ αυτή την απώλεια θερμίδων υπάρχουν δύο περιπτώσεις που την εξηγούν. Η πρώτη μας λέει πως το σώμα μας συνηθίζει να αποθηκεύει ενέργεια για κάποιες έκτακτες ανάγκες, αυτό συμβαίνει κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, όταν λοιπόν εμείς διαταράξουμε αυτές τις συνθήκες με την έλλειψη του ύπνου τότε ο οργανισμός μας αρχίζει να λειτουργεί σαν να πρόκειται για κάποια έκτακτη ανάγκη όποτε και ξεκινάει να δαπανά μέρος της αποθηκευμένης ενέργειας. Η δεύτερη περίπτωση που εξηγεί αυτή την απώλεια υποστηρίζει πως με την έλλειψη ύπνου διαταράσσεται το βιολογικό ρολόι των κιρκαδιανών μας ρυθμών γεγονός που επηρεάζει τον μεταβολισμό μας και μας κάνει να ξοδεύουμε θερμίδες χωρίς στην ουσία να κάνουμε τίποτα. Το ξενύχτι όμως φυσικά και δεν αποτελεί λύση για να χάσει κάποιος κιλά. Εκείνοι που ξενυχτούν θα πρέπει να προσέξουν κάποιες πολύ απλές συμβουλές ώστε να μην χρειάζεται να ανησυχούν και για τις θερμίδες του φαγητού!!! Πριν την βραδινή έξοδο καταναλώνουμε το βραδινό μας κανονικά στο σπίτι χρησιμοποιώντας φρέσκα υλικά που θα μας προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και ενέργεια αλλά και θα μας κάνουν να καταναλώσουμε μικρότερη ποσότητα έτοιμου φαγητού μετά. Φροντίζουμε κατά την διάρκεια της ημέρας να μην παραλείψουμε κανένα γεύμα καθώς έτσι δεν θα νιώθουμε έντονο το αίσθημα της πείνας. Καταναλώνουμε με μέτρο το αλκοόλ και δεν ξεχνάμε την σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μας. Tέλος προσπαθούμε να κοιμόμαστε σε καθημερινή βάση τουλάχιστον επτά ώρες έτσι ώστε να έχουμε το περιθώριο να ξενυχτίσουμε χωρίς να προκαλέσουμε υπερβολική κόπωση στον οργανισμό μας. Σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύεται η κατανάλωση του έτοιμου φαγητού όταν βέβαια αυτό δεν ξεπερνά τα όρια και γίνεται πάντα με μέτρο στα πλαίσια μιας γενικότερης ισορροπημένης διατροφής!!! Καλή σας διασκέδαση».